torsdag 26 januari 2012

Att återvinna en BH

Jag är en rätt så storbystad kvinna, och efter tre ammade barn så behöver man hålla en god ordning på dem. Om det är svårt att hitta bra BH när man inte ammar så är det inget emot när man letar amningsBH. Länge har jag funderat på hur svår det kan vara - det kan väl inte vara så svårt - att göra om en vanlig, passande BH till amningsBH. 
Härromdagen skred jag till verket och är i efterhand mycket glad att jag tog mig tiden att fota processen då detta var otroligt enkelt, smidigt och blev väldigt bra!
1) En mycket utsliten amningBH. Ett tight linne kvar bättre stöd än denna. Varför den inte var slängd? Den som spar han har.... eller nått...Den skulle i alla fall visa sig värdefull denna dag.

2) En snygg, bra och passande BH som har samma bredd på axelbanden som amningBHn har. Att tänka på är att axelbanden behöver fästa in mot kupan relativt nära bröstet. Annars hamnar spännet på axeln.3) Jag gjorde det enkelt för mig och klippte loss hela infästningen till amningsspännet enligt markering på bilden...

... Då får du en sådanhär remsa med axelband och infästning. 
4) Klipp nu loss haken från axelbandet och hyskan från kupan.


5) Detta är vad som blev kvar av den gamla BHn. Infästningarna och spännet.

 6) Nåla nu fast infästningarna i den nya BHn. Jag fäste dem utanför kupan då det är tämligen omöjligt att sy i bågkanalen. Mät så längden på infästningen stämmer mot kupan. Spännet måste ju räcka upp till axelbandet. Är infästningen för lång - klipp bort i nederkant. Är infästningen för kort skulle jag klippa loss spännet och göra en ny infästning, belastningsmässigt är det bra att den går hela vägen ner till nedre resåret på BHn.


7) Jag sydde med trestegssicksack. Finns säkert andra sömmar som funkar bra också, men det behöver kunna strecha samtidigt som det ska hålla. Förstärtkt raksöm som var mitt andra alternativ tror jag hade blivit för hållbart, och då är risken att tyget ger sig före sömmen vid belastning och det blir hål. Det är lättare att laga en trasig söm en ett trasigt tyg och sicksacken inte  håller för belastningen. 8) Prova nu BHn och mät ut vart du ska klippa av den nya BHns axelband. Glöm inte att spara en bit av axelbandet på kupan, där ska hyskan fästas. Det är ju denna biten man absolut inte vill misslyckas med.


9) Såddär! Hyskan fästes i kupan - även dem med trestegssicksack

10) Och infästningen fästes i axelbandet.

Gamla BHn
Nya BHnSå - en amningsbh i rätt storlek, dessutom bekväm, med bra stöd och dessutom snygg. Vad jag ångrar? Att jag inte gjorde det tidigare. Riskerna att misslyckas är mycket små sålänge du tar det lugnt - jag skulle lätt kunna tänka mig att slakta en helt ny BH nästa gång att sätta spännen på. 

Ajöss med alla trista stora tröjor bara för att dölja att man har en så kass BH!!!!!!!

Och självklart - har du inte tid/lust/ork att fixa själv så skicka mig ett mail så gör jag det åt dig. Jobbar just nu på att hitta amningsspännen att köpa någon stans för att kunna modifiera bhar på beställning i större skala.
info@syttochgjort.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar