torsdag 7 oktober 2010

Material till( vete)värmare!

Hösten bankar på dörren och kylan letar sig in. Fram med filtarna och tofflorna. Tänd ljus och njuut!

Vetevärmare brukar vara poppis både att använda och tillverka dessa dagar - så även jag själv som igår begav mig till granngården för att köpa vete. Tyvärr är den inte ekologiskt...


Anledningen att jag väljer vete är flera. Det finns många andra alternativ som man också kan använda sig av, ärtor, ris, andra sädesslag, fröer och kärnor. Det finns flertalet parametrar att ta hänsyn till när man ska välja fyllning.
Hur vass grödan är är för mig ett stort avgörande. När man värmer värmaren torkas fibrerna ut tillslut i själva tyget. Det gör att det lätt går sönder om man inte ser till att tillföra fukt ibland vid värmning (det gäller ju förövrigt själva fyllningen också...)

Ju vassare grödan är ju lättare gör den hål eller letar sig ut mellan trådarna på tyget, såklart. Ris. Ris är således rätt hopplöst ur den synvinkeln. Brutet ris är något bättre då, men då är det å andra sidan rätt smått. och ju mindre bitar ju sämre värmehållning - säger sig självt.

Av samma anledning väljer jag vete framför havre. Havrekornen är vassare, spetsigare där med har de lättare för att leta sig ut än vetet. Havren är dessutom inte lika kompakt som veten vilket gör att det håller värmen sämre.

Ledord - ju hårdare desto bättre!

Linfrö faller på samma argument som de bägge ovan.

Ärtor. Tjaa, jag har inte provat. Jag bara blundar och känner doften av ärtsoppa och... avstår...

Kärnor. Körsbärskärnor har jag hört en del använda. Gissar att det kan vara i samband med att man ändå gjort något på själva körsbären? För vem ställer sig annars och gör rent kilovis med kärnor? Kanske finns att köpa?
Inte min kakbit i alla fall - mycket jobb för något som jag inte tror är bättre än vetet värmemässigt - dock gör det ju inte hål i tyget i alla fall, och lukten borde ju vara ganska angenäm - men frågan är om det inte blir knöligt?
Ni som provat får gärna höra av er!

Ytterligare en sak att ta hänsyn till är renheten. Låt säga att du kan få säd från lokala bonden/grannen etc. vilket är kanon ur miljösynpunkt såklart, men det är oftast inte lika rent.
Det kan vara både rätt mycket damm och agnar i vilket försämrar det totala energivärdet plus att det kan bli brandfarligt om man t.ex glömmer den i ugnen... restrpodukterna fattar eld snabbare än kornen.

Så väljer du att inte köpa fyllning i butik - setill att rensa väl!

Lycka till med arbetet!

1 kommentar: